Ara que arriba l'època de matrícula per al nou curs, ens plantegem, per què estudiar música? Quins beneficis aporten els estudis musicals?

Com cada any per aquestes dates, l'Escola de Música de L'Artísitica Manisense obre el seu període de matrícula. Segurament moltes mares i pares es preguntaran per què matricular els seus fills i filles en l'Escola i quins beneficis pot aportar-los l'educació musical. Un dels més obvis és proporcionar-los una formació que en el futur pot convertir-se en una carrera professional. L'Artística Manisense compta amb molts músics i músiques que, després de realitzar els seus estudis en l'Escola i iniciar-se com a intèrprets en la Banda Simfònica o l'Orquestra, ara es dediquen professionalment a la música bé com a instrumentistes, professors o altres professions relacionades amb la música. Però no és l'únic motiu que podem trobar, ni tampoc el principal.

La música vista pels neurocientífics

Més enllà d'aquest punt de vista més pràctic, l'estudi de la música pot aportar els més menuts molts beneficis per al seu desenvolupament. Diversos estudis assenyalen com l'estudi de la música pot millorar les nostres capacitats en altres àrees. La Veu del País Valencià es feia ressó l'any passat d'un article al New York Times que destacava els beneficis de l'educació musical a llarg termini segons estudis neurocientífics. Entre aquests, l'article del diari nord-americà destacava el fet de que les persones que han estudiat música a edats primerenques “processen els sons de la parla més ràpid que aquells que no ho van fer”. L'estudi de la música ajudaria a desenvolupar una oïda més atenta que després es traslladaria inconscientment a l'àmbit social.

En el mateix sentit, el neurocientífic Jordi Costa, en una entrevista en la revista Mètode, explicava com funciona exactament l'efecte de la música en el nostre cervell i enumerava tot un llistat de beneficis: “L'aprenentatge musical és una de les activitats que tenen un poder de canvi en el cervell més potent que es coneix. Afina el nostre sistema auditiu i fa que la discriminació de tons siga més fina; millora la memòria en estructures melòdiques i rítmiques complexes; millora la motricitat i la coordinació de moviments; també la creativitat; l'atenció, l'habilitat social...”. Uns beneficis no exclussius de l'estudi de la música en xiquets, sinó que es pot fer extensible a l'estudi de la música en l'edat adulta.

Música contra el fracàs escolar

La FSMCV duu anys posant l'émfasi en la necessitat de millorar l'ensenyament de la música en primària i secundària com una eina per millorar el rendiment educatiu i lluitar contra el fracàs escolar. En aquest sentit, una tesi doctoral llegida el 2012 per la professora de música Mª Carmen Reyes va comprovar que el rendiment dels alumnes de primària que cursen estudis musicals és millor que el de la mitjana. Tal i com recollia el diari Levante, aquesta professora assegurava que els estudis en les escoles de música de les bandes impliquen “una millora en el procés d'aprenentatge dels alumnes i, per tant, de la seua intel·ligència en les diferents àrees curriculars”.

En aquest sentit, l'aprenentatge musical ajudaria a desenvolupar hàbits d'estudi i de treball, tant individual com grupal a través de la pràctica musical en formacions de cambra o conjunts instrumentals com bandes i orquestres.

El plaer d’estudiar música

Iniciar-se en una carrera musical o potenciar el desenvolupament de les diferents àrees del cervell està molt bé, però no podem deixar de banda un dels principals motius pels quals es pot optar per iniciar estudis musicals. Estudiar música és també estudiar un llenguatge que ens permet expressar, transmetre i sentir. Perquè, per damunt de tot, la música és un art i com a tal, de vegades, no cal cap excusa per acostar-nos a ella, simplement el pur plaer d'aprendre a escoltar i a interpretar música.

Així que, ja sabeu, ja siga com a eixida profesional, per afavorir el desenvolupament de noves habilitats, millorar el rendiment escolar dels nostres fills o pel pur i simple plaer, ja teniu uns quants motius per decidir-vos per l'ensenyament musical.